Az Ázsiában fűszerkeverékekben (curry) kiterjedten használt indiai kurkuma és a gyömbérgyökér, valamint a világszerte népszerű fokhagyma jelentős gyógyhatással rendelkezik. Mindhárom alkotórész hivatalos gyógynövényként szerepel az Európai Gyógyszerkönyvben.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-ben kiadott monográfiájában a kurkumát emésztési panaszok, gyomorsav túltengés, savhiány, felfúvódás kezelésére ajánlják humán klinikai kísérletek alapján. Ugyanitt említik gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatását. Az újabb kutatási eredményeket rögzítő orvosi szakirodalom szerint humán kísérletben bebizonyosodott reuma ellenes és májtámogató hatása. Állatkísérletben a leghatásosabbnak a kurkuma-gyömbér-fokhagyma kombinációt találták a cukorbetegség, az anyagcsere zavarok és a szív- és érrendszeri szövődmények kezelésében.
ALKALMAZÁSA
Napi 3x1-3 kapszula fogyasztása javasolt. Csak 18 éves kor felett szedhető! Kialakult betegségnél ajánlatos kikérni a kezelőorvos véleményét!
Az összetevők hatásai
kurkuma:
WHO Monograph on Selected Medicinal Plants, Rhizoma Curcumae Longae, Volume 1. 1999.
Madkor, H. R. et al (2011): Modulatory effects of garlic, ginger, turmeric and ... British Journal of Nutrition, 2011 Apr; 105(8): 1210-7