Egyéves, kedvelt fűszer és gyógynövény. Uborka konzerválásakor, vagy fűszeres ecet készítéséhez.
Kedvelt fűszernövényünk, zöld részeit frissen, szárítva vagy fagyasztva savanyúságok, káposztából és babból készült ételek ízesítésére használjuk. Kiváló salátaöntetek, fűszerecet készítéséhez is. Jó szomszédja babnak, borsónak, uborkának, céklának és hagymának.
A kapor termesztése nagyon könnyű. Legjobban laza, mérsékelten tápdús talajokon fejlődik. Tavasz végén, a felmelegedő talajban kel ki, korábban vetve is megvárja ezt az időpontot. Lassan kel, vetés után két hét is eltelik a csírázásig, de utána gyorsan fejlődik. A nyári forróságban hamar kivirágzik és magot érlel. A zsenge leveleit, vagy az egész fiatal növényt lehet felhasználni. Ha hagyod virágozni, akkor elszórja a magjait és jövőre újra kikel. Régen ez volt az általánosan elterjedt módszer a termesztésére, szándékosan csak ritkán vetették. Ha nagyobb mennyiséget szeretnél belőle, akkor áprilistól nyár közepéig néhány hetenként vess belőle, így folyamatosan lesz friss betakarítható kapor.A kapor jó társnövénye a káposztaféléknek, salátának, hagymának, uborkának. A sárgarépa fejlődését viszont gátolja, de csak a felnőtt kapor. A fiatal magoncok viszont segítenek a sárgarépa kártevőinek az elriasztásában. Csak ne hagyd felnőni őket, idejében gyomláld ki és edd meg a kaprot.A kapor erős aromájával tipikus kártevőriasztó, kártevőket összezavaró növény. Védi a körülötte levő haszonnövényeket.A virágai egész nyáron át nyílnak, és rengeteg rovart vonzanak. Köztük sok ragadozó legyet: fürkészlegyeket és rablólegyeket, amik segítenek a kertedben a kártevők irtásában. Ezért nagyon hasznos kaprot ültetni a permakultúrás vagy biokertekben. Egynyári virágzó növények közé is nagyon jól illik.
További részletes ismertető olvasása ->>