FAHÉJ
A fahéj az egyik legrégebb óta használt fűszer- és gyógynövényünk.
HATÓANYAGAI
Illóolaj (1-4%, 70-90% fahéjaldehid, továbbá transz-fahéjsav, benzaldehid, eugenol, kumarin), cserzőanyagok, diterpének, poliszacharidok, diterpének.
TÖRTÉNETE
A fahéj az egyik legrégebb óta használt fűszer- és gyógynövényünk. Kínában már 4000 éve születtek feljegyzések gyógyászati felhasználásáról. Egyiptomban balzsamokba keverték, a görögök és a rómaiak is fűszernek és illatszernek használták. A 12. században Németországban homloküreg-gyulladásra, megfázásra, náthára javasolták.
Négy fahéjfajt használunk fűszerként: ceyloni fahéj (Cinnamomum verum), kasszia fahéj (C. cassia), vietnámi fahéj (C. loureiroi), indonéz fahéj (C. burmannii).
ELTERJEDÉSE
A kasszia fahéj Dél-Kínában honos, de a trópusi területeken más helyeken (Vietnámban, Indonéziában) is termesztik.
LEÍRÁSA
10-15 méter magasra növő örökzöld fa.
A KASSZIA FAHÉJ EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a kasszia fahéjra általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását.
AZ EGÉSZSÉGES VÉRCUKORSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA
A fahéjfa kéreg vércukorszint-csökkentő hatását számos klinikai vizsgálatban igazolták. Az egyik ilyen kutatásban 30 nő és 30 férfi vett részt, az átlagéletkoruk 52 év volt. A résztvevőket csoportokra osztották, egyesek különböző mennyiségben (napi 1, 3 és 6 g) fahéjat kaptak, a többiek pedig palcebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt. 40 nap elteltével a fahéjat kapók éhgyomri vércukor szintje 18-29 százalékkal, triglicerid szintjük 23-30 százalékkal, LDL-koleszterin szintjük 7-27 százalékkal, míg a összkoleszterin szintjük 12-26 százalékkal csökkent. A placebo készítményt szedőknél nem mértek változást (Khan).
Egy USA-ban végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy miképp hat a fahéj a hemoglobin A1C (HbA1C) szintre. A HbA1c a hemoglobin egy alegysége, amely képes glükózt megkötni. Minél magasabb a vércukorszint, annál több cukor kötődik hemoglobinhoz. Kezdetben a kötés instabil, de néhány óra alatt stabilizálódik, így a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Emiatt jól megállapítható segítségével az elmúlt 60-100 nap átlagos vércukor szintje. A 90 napos kutatásban 109 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő vett részt. A résztvevők egyik fele hagyományos kezelést, a másik fele pedig a hagyományos kezelés mellett fahéjat is kapott (napi 1 grammot). A vizsgálat kezdetén a résztvevők átlagos HbA1C szintje magasabb volt, mint 7%. A vizsgálat végén a fahéjat kapók HbA1C szintje 0,83%-kal csökkent, míg a hagyományos kezelést kapóknál a csökkenés mértéke csak 0,37% volt. Az eredmények alapján a kutató javasolta a fahéjat a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére (Crawford).
Szintén a fahéj 2-es típusú cukorbetegek HbA1c szintjére gyakorolt hatását vizsgálták egy angliai kutatásban. Ebben 58-an vettek részt (25 férfi és 33 nő), az átlagéletkoruk 55 év volt. Mindannyiuk HbA1c értéke magasabb volt mint 7%. A 12 hetes kutatás végén a fahéjat kapók átlagos HbA1c értéke 8,22%-ről 7,86%-ra csökkent, míg a placebo csoportban ez az érték nőtt. Szintén javulást értek el a vérnyomás és a testsúly terén is (Akilen).
Az eddig ismertetett kutatási eredményeket egy Kínában végzett kísérlet is alátámasztotta. Ebben 66 fő vett részt, és azoknál, akik fahéjkivonatot kaptak, jelentősen csökkent az éhgyomri vércukor szint és a HbA1c szint is (Lu).
Az előző eredményeket egy további kínai kutatás is alátámasztja. Ebben 137-en vettek részt és két hónapig tartott, a résztvevők átlagéletkora 61 év volt. A kísérletben sem a fahéjkivonatot, sem a placebót kapók nem kaptak egyéb kezelést. Két hónap elteltével a fahéjat kapóknál az éhgyomri vércukor szint 8,85 mmol/l-ről 8,19 mmol/l-re csökkent, a terheléses vércukor vizsgálatkor a cukor beadása után a vércukor szintje a korábbi 15,1-ről 13,3-ra csökkent, míg a placebót kapóknál nem történt érdemi változás (Stoecker).
Franciaországban a fahéj antioxidáns hatását olyan embereken vizsgálták, akik nem voltak cukorbetegek, de az éhgyomri cukorértékük már emelkedett volt és túlsúlyosak, vagy súlyosan elhízottak voltak (BMI 25-40). Az antioxidáns hatású gyógynövények azért fontosak emelkedett vércukorszint és elhízás esetén, mivel ilyenkor nagyobb mennyiségben jelennek meg a szervezetben a különféle gyulladásserkentő anyagok, emiatt a szervezet fokozott oxidatív stressznek van kitéve. A vizsgált személyek 12 héten keresztül napi kétszer kaptak fahéjkivonatot. A kutatók megállapították, hogy a fahéj fogyasztása antioxidáns hatású, ezért ajánlották rendszeres fogyasztását a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség kialakulása kockázatának csökkentésére (Roussel).
AZ EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
A fahéj más fűszerekhez hasonlóan elsősorban az emésztésre van kedvező hatással. A kísérletek szerint csökkenti a gyomorsavtermelést és gátolja a bélrendszeri fekélyek kialakulását (Rao).
A fahéj hatóanyagai csökkentik a bélfalak simaizmainak görcskészségét.
Antibakteriális hatóanyagai számos, az emberi bélrendszerben előforduló baktérium fejlődését gátolják, amelyek elszaporodása bélrendszeri panaszokat okozhat. A hatóanyagai közül elsősorban a fahéjaldehidek és a szalcilaldehid gátolta a baktériumok fejlődését (Lee, Kim).
A FAHÉJ A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A fahéjfa kérgét a népgyógyászatban fogyókúrákhoz, hányinger csökkentésére, refluxra, hasmenés ellen, bélrendszeri fertőzések kezelésére, ízületi panaszokra, menstruáció kimaradása esetén, magas vérnyomásra, vizelet-visszatartási problémákra használják.
Papp János
fitoterapeuta, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök
Termékajánló: