MATÉ
A maté levele Dél-Amerikában népszerű teaalapanyag. Eredetileg főként a guaraní népcsoport tagjai fogyasztották, de használatát átvették az Európából érkező hódítók.
HATÓANYAGAI
A maté levelének fő hatóanyaga a koffein (0,5-1,5%). Teobromintartalma ennél alacsonyabb, a szintén rokon teofillin csak nyomnyi mennyiségben található meg a növényben. Régi szakirodalmakban a matéban található koffeint mateinnek nevezték, de ez az elnevezés ugyanazt a vegyületet fedi.
A maté jelentős mennyiségű polifenolos vegyületet tartalmaz, legnagyobb arányban flavonoidokat.
A kávébabbal és a teacserje levelével ellentétben nem tartalmaz jelentősebb mennyiségű cserzőanyagot. Mivel a cserzőanyagok lassítják a koffein felszívódását, a matétea élénkítő hatása a teáénál és a kávéénál gyorsabban alakulhat ki.
A matélevél kálium- és magnéziumtatalma jelentős. Úgy tartották, hogy segít megelőzni a skorbutot, de mivel C-vitamintartalma nem túl magas, ez a hatás csak a rendszeresen nagy mennyiségű matét fogyasztóknál jelentkezhet.
TÖRTÉNETE
A maté levele Dél-Amerikában népszerű teaalapanyag. Eredetileg főként a guaraní népcsoport tagjai fogyasztották, de használatát átvették az Európából érkező hódítók. Kontinensünkre jezsuita misszionáriusok hozták el, ezt őrizte meg a missziós tea, illetve a jezsuita tea név.
A maté leveléből a dél-amerikai őslakosok reggel készítettek egy nagyon tömény forrázatot egy lopótökben (innen a maté név, ami kecsua nyelven tököt jelent), amit egy szívószállal fogyasztottak. Ha az ital elfogyott, a folyadékot újratöltötték, így a nap folyamán egyre hígabb teát ittak.
A matéteát részben élvezeti céllal, részben pedig élénkítő, fizikai és szellemi teljesítményt fokozó hatása miatt fogyasztották és fogyasztják ma is Dél-Amerikában.
ELTERJEDÉSE
A maté Dél-Amerikában honos és termesztett növény, amelynek élvezeti és gyógyászati céllal levelét gyűjtik.
LEÍRÁSA
A maté akár 5-10 m magasra növő fa, amelynek termesztett változata cserje méretű (a levelek könnyebb begyűjtése érdekében). Ovális, hosszúkás levelei örökzöldek, bőrneműek.
A MATÉLEVÉL EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a matélevélre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását.
ÉLÉNKÍTŐ, ENERGETIZÁLÓ, SZELLEMI ÉS FIZIKAI FÁRADTSÁG LEKÜZDÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
A maté kivonatával javítható az edzés utáni regeneráció (az izomerő visszanyerése) egy Brazíliában végzett randomizált, placebokontrollos vizsgálat szerint. Bár az edzés alatti izomerő nem fokozódik, az edzés másnapján az eredeti teljesítmény visszanyerése sikeresebb volt azoknál, akik matéteát fogyasztottak (Sakugawa).
Egy kerékpározók részvételével végzett Norvég vizsgálat szerint a maté fogyasztása fokozta a teljesítményt (ergométeres vizsgálatban), növelte a nyugalmi adrenalinkoncentrációt és a zsírfelhasználást (Areta).
Sportolók részvételével végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a maté fogyasztása fokozta a koncentrálóképességet az edzés utáni időszakban (Alkhatib).
AZ EGÉSZSÉGES TESTSÚLY ELÉRÉSÉT ÉS MEGTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA
A maté vizes kivonata jelentősen csökkentette a test zsírtartalmát és a derék-csípő méretarányt egy három hónapos modern (placebokontrollos, kettős vak) dél-koreai klinikai vizsgálatban, amelyben túlsúlyos, egyébként egészséges önkéntesek vettek részt (Kim).
Egy svájci klinikai vizsgálatban a maté vizes kivonata csökkentette normál testsúlyú egészséges önkéntesek légzési hányadosát. Ez a zsíroxidáció mértékének fokozódására utal, és közvetett bizonyítékul szolgál a zsírlebontásra kifejtett hatásra és a maté testsúlycsökkentésben betöltött szerepére (Martinet). A zsírsav-oxidáció gyorsítását egy másik kutatócsoport is kimutatta sportolókon (Alkhatib).
Egy Dániában végzett vizsgálat szerint egy kombinációs gyógynövénykészítmény, amely a matén kívül Guarana és Damiana kivonatát tartalmazta, csökkentette a gyomorürülés sebességét a placebokezeléshez viszonyítva. Ennek azért lehet jelentősége, mert a gyomorürülés lassulása a teltségérzet fenntartásához és csökkent éhségérzethez vezethet, így támogatva a fogyókúra sikerét. A vizsgálat során rövid távon enyhe súlycsökkenést regisztráltak, és az egy éves utánkövetés során a résztvevők megőrizték testsúlyukat (Andersen).
Kuvaitban sportolóknak adtak maté- vagy placebokezelést. Az adatok elemzése után kimutatták, hogy a matét fogyasztóknál mérsékeltebb volt az edzés utáni éhségérzet és táplálékbevitel (Alkhatib).
A testsúlycsökkentő hatásban szerepet játszhat a maté vércukoranyagcserésre kifejtett hatása. Egy brazíliai vizsgálatban, amelyben cukorbetegséget megelőző állapotban lévő és 2-es típusú cukorbeteg személyek vettek részt, a matétea fogyasztásával jelentősen csökkenthető volt az éhomi vércukorszint, a hosszú távú sikeres vércukorkontrollt igazoló glikált hemoglobinszint és a koleszterinszint. A teafogyasztás előnyös hatásai étrendváltoztatással tovább fokozhatóak voltak (Klein). Az éhomi vércukorszintet csökkentő hatást egy olyan vizsgálatban is megfigyelték, amelyben metabolikus szindrómában szenvedő férfiak kaptak matékezelést 4 héten át (Gebara).
Magas vérzsírszintű betegeknél kimutatták, hogy a matétea fogyasztása antioxidáns hatást fejt ki a vérplazmában, ami azért lehet előnyös, mert az érelmeszesedésben szerepet játszó oxidatív folyamatok lassítása hosszú távon érvédő hatású lehet (Boaventura). A matétea fogyasztása nemcsak antioxidáns hatása révén, hanem a „jótékony” (HDL) koleszterin szintjének emelése miatt is előnyös lehet (Balsan). Ezt a hatást metabolikus szindrómában szenvedőknél is kimutatták (Gebara).
A matétea 40 napon keresztüli rendszeres fogyasztása esetén az összkoleszterinszint 4,6%-kal, az LDL-koleszterinszint 8,6%-kal csökkent magas vérzsírszintű betegeknél. A hatás még ennél is jelentősebb volt olyan betegeknél, akik koleszterinszint-csökkentő gyógyszeres kezelést is kaptak (de Morais).
A magas vérzsírszint a vér viszkozitásának („sűrűségének”) növekedéséhez vezet, ami viszont rontja a mikrocirkulációt, azaz a hajszálerek vérkeringését. Egy Kínában végzett modern (placebókontrollos, kettős vak) vizsgálatban kimutatták, hogy a maté többhetes fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vér viszkozitása és javítható a mikrocirkuláció (Yu).
MATÉ A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
A népgyógyászatban az energetizáló és a testsúlycsökkentést támogató hatását túl vízhajtóként, hangulatingadozások (depresszió) kezelésére, valamint fejfájás és ízületi panaszok esetén enyhe fájdalomcsillapítóként alkalmazzák. Használják ezeken kívül még prediabétesz esetén vércukorszint csökkentésére, csontritkulás kialakulásának késleltetésére, húgyúti fertőzések kezelésére, alacsony vérnyomásra, idegi eredetű szívpanaszok kezelésére, valamint méregtelenítésre is.
Papp János
fitoterapeuta, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök
Termékajánló: